Google G Suite megmagyarázhatatlan megmagyarazhatatlan ITsecVolt itt már szó arról, hogy nem a legbölcsebb dolog egy olyan cég infrastruktúrájára támaszkodni és ott tárolni minden felhasználói adatot, ami egyrészt elad kilóra, másrészt a közvélemény úgy tudja róla, hogy bizony a Google azért nem ad ki adatot csak úgy holmi hatósági megkeresésre sem, ahhoz Kaliforniáig vagy ha addig nem is, írországig kell menni jogsegélyért, ott meg úgyis beintenek az adatigénylőnek. Múltkor valamelyik magyar lap, amelyiknek a DNS-adatai alapján gondolom nem csak a teljes levelezését, hanem a többi – pl. Drive – szolgáltatását is a Google vállalati verziója, a G Suite, leánykori nevén Google Apps viszi, arról cikkezett, hogy muhaha, mennyi magyar adatigénylést utasított el a Google, ami amúgy itt tekinthető meg.

A hamis biztonságérzetnél pedig nem sok rosszabb van. Merthogy ha valaki nagyon akar, semmi szüksége rá, hogy a Google-höz intézzen adatkérést egy magyar Google felhasználóval kapcsolatban.

Egy kis ismétlés: arról már írtam, hogy ahhoz, hogy a Google Magyarországon elfogadható sebességgel tudjon szolgáltatni – pláne nagy adatforgalmat generáló tartalmakat [Drive, Youtube] – nincs mese, hazai ún. peering vonalakra van szüksége az adatok előtöltéséhez, ami – most figyeld! – nagyobb sávszélességű, mint a Magyar Telekom és a UPC együttvéve a maga laza 60 gbps-es sávszélességével. Az előtöltéshez persze nem csak külföldi irányból fogadni kell az ésszel felfoghatatlan mennyiségű adatot, hanem nyilván Magyarország területén tárolni is.  Ezt ún. CDN-szolgáltatókkal megállapodva teszi, aminek a lényege, hogy olyan, mintha a Google belföldről szolgáltatna, ugyan már nem vagyok annyira biztos benne, hogy ezek a CDN-kiszolgálói adatparkok hol vannak helyileg, a lényeg viszont, hogy ha magyar felhasználó adatát lopná valaki, nyilván csak a megfelelő szerverhotelt kellene megkörnyékeznie.

Ha még mindig nem világos, hogy ez miért elengedhetetlen, plusz egy kis magyarázat. A netes piacon ha valami brutálisan drága, többet közt az adatátvitel, így ha valaki feltölt egy videóklipet Kanadában a Youtube-ra és azt Magyarországon valaki megnézi, Magyarországra elő is töltődik a tartalom és a többi magyar nézőt már eleve helyből szolgálják ki, nem rohadt drágán transzatlanti kapcsolaton keresztül. Ez nem tűnik annyira parának, viszont az már sokkal inkább az, hogy ha a rendszer azt látja, hogy a leveleid és a Drive-ra töltött fájljaid rendszerint Magyarország területén nézed meg, azoknak is minimum egy példánya itt fog tanyázni. Na most innentől kezdve, hangsúlyozom, technikai szempontból nem sokkal bonyolultabb hozzáférni az elvben Google-által kezelt adathoz, mint egy Magyarországon hosztolt szerver tartalmához, az más kérdés, hogy mit mond a törvény bötűje.

Ahogy korábban már szintén írtam, annyira azért hardeningelt a rendszer, hogy az átlag felhasználót megvédjék a saját hülyeségétől, jelszólopásoktól, primitívebb támadásoktól. Azaz ha például valaki rendszerint Budapestről nézi meg a leveleit, majd fél órával az utolsó belépést követően mondjuk Párizsból lépne be, helyes felhasználói név-jelszó párossal, a rendszer joggal gyanakodhat jelszólopásra a szokatlan aktivitás miatt. A rendszer sikongat, SMS-t küld a felhasználónak plusz tokennel, amit meg kell adnia a jelszó mellett, megkérdezi a másodlagos email-címet vagy hasonló olyan adattal próbálja azonosítani a felhasználót, amit elvileg csak az account tulajdonosa tudhat, ha pedig már nagyon nagy gáz van, lezárja az egészet bekér egy személyi igazolvány scant és 1-3 USD-t, amit olyan bankkártyával kell kifizetni, aminél a bankkártyatulajdonos neve az a név, ami a Google-nél meg van adva, de ez eltarthat pár napig.

Ez az egység sugarú felhasználót megvédi mondjuk a közönséges jelszólopásos támadásoktól.

Na de mi a helyzet kifinomultabb támadás esetén? Elvben már 2012 óta a rendszer azonosítja a kormányzati eredetű támadásokat a tragikus csak az az egészben, hogy egy figyelmeztetésen kívül a felhasználó semmilyen további információt nem kap!

2005-ben, amikor gyakorlatilag csak USA-ban élő ismerőstől érkező meghívóval lehetett regisztrálni a Gmail-re, ilyen módon übermenőnek számított, regisztráltam én is, nem olyan rohadt nehéz kitalálni, hogy milyen azonosítóval. Aztán ugye a többi Google-szolgáltatást is ehhez kapcsolták hozzá, gyakorlatilag innentől van értelme arról beszélni, hogy Google Account.

 Google-szolgáltatásokat már évek óta nem használnék, ha nem lenne nagyon muszáj:
-    webanalitikára ingyenes eszközök közül a Google Analytics megfelel
-    a zene a Youtuberól megy
-    keresőbarátabbá válik az a tartalom, amit a Google Plus-ban megosztok a nevemmel
-    rám lehet írni Hangouts-on, rendszerint annyit válaszolok, hogy írjon bárhol máshol : )
-    Translate
-    spam-előszűrés G Suite-tel

Hirtelen ennyi jut eszembe. Erre ma mi jön szembe Translate használat közben? Inkább mutatom:

Google G Suite megmagyarázhatatlan megmagyarazhatatlan ITsec

Nem, nem adathalász oldal volt, kattintottam is a Secure my account gombra, mire kijön ez:

Google G Suite megmagyarázhatatlan megmagyarazhatatlan ITsec

Szóval minden fasza, oszoljanak, nincs itt semmi látnivaló. Mondjuk még meg lehet nézni egy semmitmondó support oldalt, de belépve a Google Security dashboardjára, már ha lehet annak nevezni ezt a szart, ami az átlag felhasználók számára biztos igen hasznos, semmi, de semmi nem derül ki! Azaz például hogy miből következtetett a Google arra, hogy engem biza’ valamelyik kormány próbál meghakkolni, milyen típusú volt a szokatlan aktivitás. Összehasonlításként abban a levelezőrendszerben, amiért fizetek, minden típusú sikeres és sikertelen hozzáférés naplózott olyan ezer évre visszamenőleg.

Röviden: ha advanced userként még mindig ragaszkodsz ehhez a szarhoz, azon se lepődj meg, ha a legszigorúbb biztonsági beállítások mellett megpróbálnak hozzáférni az információidhoz, de semmilyen adatot nem találsz azzal kapcsolatban, hogy mi történhetett.

Az ITsec-szcénában közhelyes, hogy nem az a kérdés, hogy valamit valakik feltörnek-e, hanem az, hogy mikor. Ha nem vállalati környezetről van szó, valami miatt érdekes felhasználó esetén nem az a kérdés, hogy hozzáférnek-e az ingyenes szarokban tárolt információihoz egyszer, hanem az, hogy az mennyire fog fájni. Az meg konkrétan felfoghatatlan, hogy ma egy cég miért választja a Google vállalati suite-ját, aminek az előnye abban merül ki, hogy a webes felület nagyon hasonló, aztán a nyelvújítás táján született felhasználóknak sem kell újat megszokni. A céges környezetben alkalmazott Google suite tehát nem megmagyarázhatatlan: tájékozatlan IT döntéshozó + kényelmes felhasználók.
Ez van.

Kép: Techworm