Merge Hemo IoT Internet of Things orvosi eszköz szívműtétKicsit későn jutott el hozzám a hír, de úgy fest, hogy nem kacsa: még egy februári szívműtét közben a Merge Hemo, a beteg adatait valós időben monitorozó szoftver nemes egyszerűséggel lefagyott műtét közben, mivel egy nem eléggé elővigyázatosan konfigurált vírusirtó éppen akkor indított egy víruskeresést, ami kiterjedt arra a gépre is, amin a szóban forgó szoftver futott.

Eredetileg az orvosi eszközökben, ezen belül a diagnosztikai eszközökben is zárt, beágyazott rendszerek futnak, aminek pontosan csak az a feladatot látják el, amit el kell látniuk, viszont az a lehető legpontosabban kell tennüik. A Merge Hemo esetén éppen az jelentette a problémát, hogy követve az orvosi eszközöket is érintő IoT-trendeket, több kényelmi szolgáltatás mellett már képes az adatokat neten keresztül továbbítani, amihez nyilván hálózati csatlakozás szükséges nyilván az ehhez kapcsolódó architektúra kialakításával együtt. Azaz sokkal inkább hasonlít egy ilyen eszköz már egy személyi számítógépre, mint egy műtétek közben, élesben használt orvosi diagnosztikai eszközre, mint mondjuk 5 évvel ezelőtt. A konkrét esettel kapcsolatban még érdemes a Slate friss posztját elolvasni.

Az orvosi eszközökkel kapcsolatos aggodalmak egyébként egyáltalán nem újkeletűek. Például az USA egy korábbi vezető politikusának Dick Cheneynek azért kellett letiltani a pacemakerje által biztosítható vezeték nélküli hozzáférést, hogy egy esetleges gyilkossági kísérletet megakadályozzanak ezzel.

Kép: Wikipedia