Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

About...

Napi betevő adag elírás, elütés és helyesírási hiba egy helyen! Amúgy meg #információbiztonság #webcserkészet néha #élettudomány

bardóczi ákos @post.r

blogavatar

minőségi kontent-egyveleg

RSS

cimketenger

ITsec (38),Facebook (18),privacy (17),egyéb (12),social media (11),itsec (11),social web (10),biztonság (9),mobil (8),Google (6),OSINT (6),jog (6),szellemi tulajdon (6),tudomány (6),magánszféra (6),szájbarágó (5),email (5),webcserkészet (5),molbiol (5),felzárkóztató (5),Nobel-díj (4),big data (4),Gmail (4),kultúra (4),terrorizmus (4),online marketing (4),kriminalisztika (4),plágium (4),webkettő (4),genetika (3),molekuláris biológia (3),pszichológia (3),azelsosprint (3),Android (3),biztonságpolitika (3),nyelvtechnológia (3),magatartástudomány (3),Apple (3),sajtó (3),2015 (3),orvosi-fiziológiai (3),élettudomány (3),gépi tanulás (3),jelszó (3),üzenetküldés (3),CRISPR (3),Onedrive (3),2-FA (3),popszakma (3),konferencia (3),levelezés (3),kriptográfia (3),reklám (3),biztonságtudatosság (3),hype (3),torrent (3),open source intelligence (3),neuropszichológia (2),Whatsapp (2),deep web (2),FUD (2),kulturális evolúció (2),nyílt forrású információszerzés (2),TOR (2),hitelesítés (2),titkosítás (2),Pécs (2),bűnügy (2),tweak (2),facebook (2),SPF (2),DKIM (2),bűnüldözés (2),DDoS (2),bejutas (2),videó (2),Reblog Sprint (2),természetes nyelvfeldolgozás (2),villámokosság (2),Hacktivity (2),Yoshinori Ohsumi (2),reblog (2),cyberbullying (2),arcfelismerés (2),ransomware (2),fiziológia (2),Netacademia (2),webkamera (2),szabad információáramlás (2),P2P (2),Balabit (2),cas9 (2),beszélgetés rögzítése (2),pszeudo-poszt (2),molekuláris genetika (2),bulvár (2),gépház (2),tartalomszolgáltatás (2),jövő (2),bolyai-díj 2015 (2),könyv (2),Tinder (2),öröklődő betegség (2),HR (2),sudo (2),Yandex (2),bug (2),nyelvtudomány (2),meetup (2),Twitter (2),tanulás (2),biológia (2),netkultúra (2),malware (2),IDC (2),social engineering (2),szociálpszichológia (2),kutatás (2),hírszerzés (2),iOS (2),vírus (2),farmakológia (2),pedofília (2),epic fail (2),génterápia (2)

Van-e Debrecennek normális helyi sajtója?


Emlékszem, még kisegyetemista voltam, amikor átköltöztettem a blogom a Blogspotról a blog.hu rendszerébe és kissé éretlen stílusban, ámde annál nagyobb vehemenciával írtam az élet értelméről, na meg úgy mindenről, ami eszembe jutott. Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy én voltam az első debreceni blogger, - már ha átugorjuk azt a roppant fárasztó kérdést, hogy mit tekintünk blognak és mit hírportálnak - mert saját blogos tartalmakat már az előtt elkezdtem gyártani gimnazista koromban, amikor még nem is a blogspotra toltam a kontentot. Ami pedig a bloghu-s azonosítómat illeti, emlékeim szerint az első ezer felhasználó egyike voltam. Ennek amúgy nincs is különösebb jelentősége, ha már Debrecennél tartunk, Sixx alighanem korábban kezdte vagy éppenséggel Dr. Twitter, akikhez persze nem érek fel, lényeg, hogy Debrecen nem a kontentbirodalom kulturális bölcsője, az biztos, mivel annak idején magyarázni kellett a többieknek, hogy mi is az a blog.

Ami viszont minimum elgondolkodtató, hogy többen hogyan viszonyultak ahhoz, ha valaki saját véleményt mert megfogalmazni. Azóta a bloggeri tudatosságom - már ha egyáltalán van ilyen - sokat változott olyan téren, hogy közéleti vagy politikai témában legfeljebb akkor írnék saját néven, ha a maffia vagy esetleg valami reggeli tévéműsort vezető, önmagát tényfeltáró újságírónak aposztrofáló sztárfasz kilógatna a Debreceni Egyetem főépületének harmadik emeletéről, ezzel a kockázattal viszont már nem kell számolnom, mivel már nem nagyon fordulok elő Debrecenben. Vélemény az, ami érzékenységet sért, ezzel nagyjából minden írástudó tisztában van, ha ezt a gondolatot továbbviszem, egy közösség kulturáltságának nagyon jó indikátora, hogy egy-egy véleményre miként reagál, az ellenvéleményét vagy nemtetszését hogyan fejezei ki. Nos, annak idején az ősblogomon nem voltak ritkák az anonim ordenáré anyázások, amiről egyértelmű volt, hogy valamelyik évfolyamtársamtól száramznak, egy másik kultúrlény konkrétan az egyetemen személyesen baszott le amiatt, hogy milyen jelzőkkel illettem az egyházat. Gondoltam magamban, Isten hozott a webkettő szép, új világában! Később, 2010-ben, amikor az egyetem akkori rektora, Fésüs prof. nyugdíjba ment, az én blogomon megjelent, vele kapcsolatos sorokat is beemelték a búcsúztató beszédbe, ezen kívül természetesen volt még sokminden a Google Analytics adatain kívül is, ami motivált, hogy érdemes foglalkozni ezzel.

De attól még általánosnak éreztem, hogy szinte renitens dolognak számított az, hogy valakinek van saját véleménye. Debrecenben. A közösségi web hajnalán. Miközben láttam, hogy magasabb szintű internetezési kultúrával rendelkező országokban a felhasználói tartalom és egyáltalán a blogszféra jön fel ezerrel, de Budapesten is érezhetően máshogy viszonyultak ahhoz, ha valaki blogot ír.

Most nem játszanám a világvárosi faszagyereket, de nem lenne teljes a kép, ha nem írnám le, hogy Debrecen anno ezen a téren maga volt az abszolút vidék, mi több, a tehénszaros Alföld. Pedig voltak kitűnő helyi oldalak, de sajnos egyre kevesebben emlékeznek már a Basahalom Boulevardra vagy éppenséggel a Holdrabló Blogra amiről már szinte csak a Wayback Machine emlékszik meg.

Komolyan nem hittem volna, hogy bárki valaha is össze tud gründolni egy olyan csapatot, amelyik olvasható, értékteremtő és saját stílussal rendelkező webes tartalmat tud futtatni kimondottan debreceni témákkal és olvassák is. Aztán megjelent a 4024.hu, ami szépen megmutatta, hogy a tartalomszolgáltatásban a siker tényleg az eredetiségtől függ és semmiképp sem attól, hogy mondjuk valaki hogyan próbálja rommá SEO-zni az oldalát vagy hány talicska pénzt hagy ott valami onlájnmarketingesatyaúristennél, ahogy erről írtam is egy korábbi posztomban.

Ugyan ahogy ők maguk is írták, a 4024.hu megjelensésében nagyon hasonlítotott a 444.hu-ra, stílusában szintén bőven vannak olyan elemek, amiből látszik, hogy a szerzők nem valami se íze, se bűze pártlapon szocializálódtak, inkább a 444-es vonalra hajaz, annál jobb. Egy portál vagy blog eleve nem lehet copycat, hiszen pont a szerzők unikális stílusa és értelmezése az, ami a hozzáadott érték legnagyobb részét jelenti. Ja, ha már itt tartunk, a webergonómiai, dizájn kialakítás viszont lopható, ahogy pont a 4024.hu-től nemrég a Cívishír csicskafirkászai lopták is.

Ami azt illeti, innen jó messziről is titkon évek óta reméltem, hogy a közpénznyelő, de értékelhetetlen minőségű helyi lapokat, mint a Dehir vagy a Cívishír, valaki majd jól pofánveri, de úgy igazából, hogy az országos sajtó [értsd: egyéb, régebbről jól ismert, meghatározó hírportál] adja a másikat, a 4024-ék megteszik rendszeresen, nagyon helyesen. A világot megváltani ugyan egy pillanat alatt nem lehet, a kritikus, normális tájékoztatás elengedhetetlen ahhoz, hogy folyamatként kialakulhasson az a típusú kritikus, árnyaltabb gondolkodás a zemberek fejében, ami mentén idővel egyértelmű lesz a különbség a demagóg gyökérségek és a jóléti államokra jellemző, racionálisan elvek mentén alakuló véleménykultúrában megjelenő mondandók között. A 4024.hu-t a Facebookon erre szeresd, a fenti fotót is onnan loptam.

0 Tovább

Vujity Tvrtko esete az egyetemi illemtannal


Kedves Vujity Tvrtko! Engedd meg, hogy néhány javaslatot tegyek arra az esetre, ha legközelebb is elmész valahova előadni, ahol közvetlenül előtted valaki a teremben előadást tart. Pláne, ha nem fantáziatuningolt horrorsztorikról beszélnek előtted, hanem digitális kultúráról. 

1. akkorra jössz be a wannabe-firkász asszisztenseiddel, amikorra a termet lefoglaltátok
2. megvárod, amíg az előző előadó hallgatósága távozik és aztán jössz be
3. ha már az előadást megzavarva mégis előbb, legalább KÖSZÖNSZ
4. majd megvárod, amíg az előtted lévő előadó elpakolja a felszerelését és azután kezdesz el kicuccuolni

Köszi!

Történt ugyanis, hogy a mai napon egy nagyobb hazai egyetem Auditorium Maximum termében előadást tartottam 14:00-től, ami 15:30-ig tartott volna, viszont délelőtt kaptam a telefont, hogy jön ez az úriember és ugyan csak 16:00-tól ad elő, neki a terem 15:15-től kell. Érted, kell!

Mit lehet tenni ilyenkor, gondoltam, hogy az egyébként is tömény előadásanyagot 90 helyett besűrítem 75 percbe úgy, hogy a saját hallgatóink kérdéseire is maradjon idő.

15:00 után valamivel kopogtak az ajtón, majd az előadásomra bebaktatott Vujity Tvrtko meg két fiatal csaj, akikel a projektort és a laptopját hozatta – gondolom őmaga nem tud mobiltelefonnál nehezebb tárgyat emelni, majd teljes természetességgel elkezdték kipakolni az előadói asztalra a saját felszerelésüket, miközben én még a záró gondolatokat mondtam. Nos, azt hiszem, hogy a kertévékben szocializálódott sztárfaszok tahósága új szintre lépett.

Nos, belegondolva egyáltalán nem bántam meg, hogy az előadásom vége előtti utolsó pillanatban a prezentációmba belevarrtam a legendás tahóságod érintő Subba-posztot, a teljes prezentációt amúgy innen töltheted le

Poszt frissítve: 2014.09.30. 22:17 

UPDATE 2: Helyreigazítás: Vujity Tvrtko mégsem sztárfasz! 

2 Tovább